6 Ağustos 2011 Cumartesi

KURUCU KADROSU




KIRMIZI (ZUZU)                                       TUĞÇE SEYHAN                                        
ERKAN VLAD KARAN                              


SOLAKSINIZ VE KENDİNİZİ YALNIZ MI HİSSEDİYORSUNUZ?

Solak mısınız? İşte bu sayfa sizler için tasarlandı. Solak olduğunuz için nasıl sorunlar yaşıyorsunuz? Anlaşılamadığınızı ve yalnız mı hissediyorsunuz? Yalnız değilsiniz? Bize katılın...

Şimdi bize kendinizi anlatın... Sizi ayrıcalıklı kılan etkenler nedir?

SOLAK MISINIZ? BUNU OKUMALISINIZ...


Sürekli mükemmelleşmenin olduğu varsayımına dayalı evrim teorisine göre; sağ elini kullananların solaklara göre avantajlı olmaları gerekir. Halbuki solaklar, sağ elini kullananlara göre birçok açıdan daha avantajlıdır. Ressamlar, mimarlar, büyük hat ustaları arasında solaklık nispeti yüksektir. Meselâ ünlü ressam, heykeltıraş ve anatomist Leonardo De Vinci solaktır. Dünya çapında ödül alan matematikçiler arasında solak yüzdelerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca profesyonel sporcular arasında solak nispetleri hesaplanmış, başta hentbol, futbol ve beyzbol olmak üzere birçok spor dalında solakların oranının yüksek olduğu bulunmuştur. Solaklarda tepkilere cevap verme süresi, daha kısa hesaplanmıştır. Ayrıca reflekslerinin hızlı ve isabetli olduğu bulunmuştur. Solakların, görme ile ilgili zekâ açısından, sağ elini kullananlara göre üstün oldukları birçok çalışma ile ortaya konulmuştur. Solaklarda, derinlik algısının sağ elini kullananlara göre daha mükemmel olduğu da bulunmuştur. 
Solaklar, bazı hastalıkların görülme riski açısından da, sağ elini kullananlara göre daha avantajlıdır. Meselâ kanser görülme riski, solaklarda nispeten daha düşüktür. Bir başka ifadeyle, solaklar kansere karşı daha dirençlidir. Ayrıca solaklarda pnömoni (zatürre) ve kronik akciğer hastalığı görülme nispeti daha azdır. Zona zoster hastalığı solaklarda az görülmektedir. Solaklarda bağışıklık sistemi aktivitesinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bunun da mânâsı, daha aktif bir bağışıklık sisteminin varlığı, dolayısıyla hastalıkların oluşmasının önlenmesinde koruyucu bir kalkan oluşudur. 
Asimetrik tercihliliğin en tipik örneklerinden biri, insanların günlük işlerinde çoğunlukla bir ellerini daha çok kullanmasıdır. İnsanın kullanmayı daha çok tercih ettiği ele, baskın (dominant) el diyoruz. Bu durumda bedendeki baskın fonksiyon ve organların beyindeki kontrol noktaları da daha yoğun ve baskın kullanımda demektir. Dolayısıyla sağ elini kullananlarda sol beyin yarımküresindeki merkezler ve fonksiyonlar; sol elini kullananlarda, sağ beyin ve fonksiyonları daha baskındır. 
Ellerin kullanımındaki tercihlilik, büyük ölçüde beynin gelişimiyle ve beyindeki sağ ve sol yarımkürenin fonksiyonel baskınlık tercihliliğiyle ortaya çıktığından, Yaratıcı'nın verdiği potansiyel ve irade ile değiştirilebilecek bir özellik olarak kabul edilmelidir. Doğumun ilk yıllarında sağ veya sol el tercihliliği çok belirgin olmadığından, bebeklerde sağ ve sol elin birbirine yakın sıklıkta kullanılması yaygındır. Çocuğun gelişimi ve eğitimi sırasında, aileden görme ve sinir sisteminin olgunlaşması sonucunda, sağ el kullanılması daha baskın olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak sol el tercihliliğine genetik ve nöro-anatomik yatkınlığı yüksek olan kişiler, her türlü zorlamaya rağmen, sol el kullanımından vazgeçirilememektedir.

BU YAZI Prof.Dr. Ömer ARİFAĞAOĞLU'NUN YAZISINDAN ALINTIDIR.

DÜNYACA ÜNLÜ SOLAKLAR


Albert Einstein 
Mozart
Barack Obama 
Bill Gates 
Bill Clinton 
George H.W. Bush 
Eminem 
Beethoven 
Napolyon Bonapart resmi
Napolyon Bonapart 
Leonardo da Vinci
Maradona 
Sezar 
Josh Holloway 


Avril Lavigne
Angelina Jolie
Fidel Castro
Büyük İskender
Robert De Niro

Rafael Nadal 
Michelangelo 
Rafael 
Isaac Newton 
H.G. Wells 
Picasso 
Marilyn Monroe 
Muhammed Ali Clay
Julia Roberts
Mark Twain 
Karındeşen Jack
Colin Powell 
Kraliçe Victoria 
Prens Charles 
Ronald Reagan 
Bob Dylan 
Demi Moore
Morgan Freeman 
Tom Cruise 
Bruce Willis 
Whoopi Goldberg 
Mark Spitz 
George Michael 
Paul McCartney
Ord.Prof.Dr.Gazi Yaşargil 

# Gülse Birsel 
Arif Sağ 

Sergen Yalçın 

Cengiz Çandar

Jimmy Carter

Steve Forbes

Peter Fonda

Ringo Starr
Jim Hendrix

John McEnroe

Oprah Winfrey

Goldie Hawn

Matt Dillon

Phil Collins

Dennis Quaid

Ben Stiller

Nicole Kidman


aristo.



cicero.

benjamin franklin.

robert redford

John F. Kennedy

Mohandas Karamçand Gandi(Mahatma)
-alıntıdır-